31 Οκτ 2008

με αφορμή την Μήδεια


από χορό δεν γνωρίζω τίποτα..ούτε να χορεύω ξέρω ιδιαίτερα και βεβαίως ούτε να τον κρίνω ως μέσο έκφρασης μπορώ αφού δεν διαθέτω την κατάλληλη παιδεία.

Είχα την χαρά να παρακολουθήσω χθές τη νέα δουλειά του Δημήτρη Παπαϊωάννου στο Θέατρο Παλλάς(Μήδεια) και να εκστασιαστώ κυριολεκτικά μ'αυτό που έβλεπα.

Η πλαστικότητα των κορμιών, η κινησιολογία, η απίστευτη εκφραστικότητα των χορευτών-ηθοποιών και βεβαίως όλα εκείνα τα σκηνοθετικά τεχνάσματα του δημιουργού Παπαϊωάννου απογείωσαν την παράσταση και μετέτρεψαν την κλασσική τραγωδία του Ευριπίδη σε ένα σύγχρονο μοντέρνο και ευφυέστατο χορόδραμα.

Δεν ξέρω αν όλες οι σύγρονες χορευτικές παραστάσεις κινούνται σε αυτό το επίπεδο, το σίγουρο όμως είναι ότι η Μήδεια του Παπαϊωάννου μου έδωσε το ερέθισμα να ασχοληθώ περισσότερο με αυτό το μέσο έκφρασης, που η κίνηση του κορμιού παίζει τον κυρίαρχο ρόλο και υποκαθιστά τις λέξεις.
(www.dimitrispapaioannou.com)

2 σχόλια:

observer είπε...

Λάτρεψα τη δουλειά που έκανε στην τελετή έναρξης των Ο.Α. αλλά θεωρώ την "Μήδεια2" αρκετά "προχώ". Πολύ περισσότερο με ενόχλησε η υπερβολική διαφήμιση από το κανάλι του Λαμπράκη (MEGA) και σε ώρες που βλέπουν μικρά παιδιά!

efthimis papaefthimiou είπε...

Θεωρώ πως η τηλεόραση πλέον δεν προσφέρεται για ψυχαγωγία/διασκέδαση καμμία ώρα της ημέρας, ούτε καν τις ώρες εκείνες που προορίζεται για παιδιά.Πάντα πρέπει να έχεις το ''νου'' σου σε αυτά που βλέπουνε και ακούνε...