24 Νοε 2008

2 μέρες στη λυόν


..αθήνα-λυόν, αυτόν τον προρισμό επιλέξαμε για το σαββατοκύριακο έχοντας κερδίσει δωρεάν μίλια με τη lufthansa..με 200 ευρώ στην τσέπη φτάσαμε στην πανέμορφη λυόν, πόλη προστατευόμενη από την unesco, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της γαλλίας και κέντρο των γαστρονομικών αναζητήσεων όλης της χώρας..

Δυο υπέροχα ποτάμια διασχίζουν την πόλη, ο saon και ο rhone(ροδανός ελληνιστί) και λίγο πιο βόρεια υψώνεται ο λόφος του Fourvier με τον επιβλητικό καθεδρικό ναό Notre dame de Fourvier, υπέροχη η θέα από ψηλά..

Αφού γευθήκαμε τοπικές σπεσιαλιτέ και δοκιμάσαμε την ποκιλία μποζολέ νουβό που εθιμοτυπικά κυκλοφορεί την τρίτη πέμπτη κάθε νοέμβρη, επισκεφθήκαμε το μουσείο καλών τεχνών της πόλης και θαυμάσαμε monet, picasso, manet, degas, gaughin, rodin μέχρι και pollock.

Από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς μάθαμε πως η λυόν ήταν η γενέτειρα του κινηματογράφου αφού οι αδελφοί Lumiere γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην λυόν και μαζί μ'αυτούς γεννήθηκε και η έβδομη τέχνη.Δεν χάσαμε ευκαιρία και επισκεφθήκαμε το σπίτι των αδελφών Lumiere και είδαμε από κοντά όλη την εξέλιξη των κινηματογραφικών μηχανών λήψης και προβολής όπως επίσης και την αίθουσα στην οποία διοργάνωναν prive προβολές των ταινιών τους.

Υπέροχη απόδραση, επένδυση ζωής.

1 σχόλιο:

observer είπε...

Από τη Λυόν γνώριζα μόνο την ομώνυμη ομάδα και τον Ζουνίνιο αλλά χάρη σε σένα ξεστραβώνομαι και μαθαίνω και 5 πράγματα επιπλέον, όπως επίσης φτιάχνω και λίστα με τα επόμενά μου ταξίδια! Καλά θα ήταν αν μας περίσσευαν και οι μέρες...