9 Ιουλ 2009

ο κύριος Σλίμαν είναι εδώ

Κι όμως ο κύριος Σλίμαν είναι εδώ.Για ένα μήνα ξαναγυρίζει στο σπίτι του στο Ιλίου Μέλαθρον(Πανεπιστημίου 12).

Μια ομάδα φοιτητών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο βάλθηκε να ξαναζωντανέψει τον ίδιο, την οικογένεια και τους φίλους του, που περνούσαν το κατώφλι του σπιτιού τους κάθε Πέμπτη, όλη την υψηλή κοινωνία της Αθήνας του 19ου αιώνα. Μας δείχνουν την αίθουσα δεξιώσεων, το θερινό γραφείο του Σλίμαν, τα υπνοδωμάτια του ζεύγους και των δύο παιδιών με τα παιχνίδια τους, αλλά και την ίδια τη Σοφία Σλίμαν να κατεβαίνει τη μαρμάρινη σκάλα.

Γνώριμοι ήχοι δεξίωσης με ποτήρια, συνομιλίες και γέλια, αντικείμενα της εποχής, ένα φουστάνι και το σερβίτσιο τσαγιού της οικογένειας θα ξαναδώσουν ζωή στο πανέμορφο σπίτι, το κατάκοσμο με πομπηιανές τοιχογραφίες και ψηφιδωτά δάπεδα με τα ευρήματα του Σλίμαν από την Τροία.

Πρόκειται για μια ευφάνταση παρέμβαση στο ιστορικό κτήριο με τίτλο «Ο κύριος Σλίμαν δεν είναι εδώ», που ετοίμασαν 21 φοιτητές του Τμήματος Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου, στο πλαίσιο του εργαστηριακού μαθήματος «Σχεδιασμός και Οργάνωση Εκθέσεων» της λέκτορα Ανδρομάχης Γκαζή.

Στόχος είναι να φωτιστεί το ίδιο το κτήριο και οι άνθρωποι που έζησαν εκεί, μας είπαν οι φοιτητές. Γιατί, αυτό το κόσμημα της οδού Πανεπιστημίου που εγκαινιάστηκε με λαμπρή δεξίωση στις 30 Ιανουαρίου 1881, κτίστηκε από τον Γερμανό αρχιτέκτονα και προσωπικό φίλο του Σλίμαν, Ερνέστο Τσίλερ, και αποτέλεσε σημείο αναφοράς της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των Αθηνών ώς το 1927. Τότε αγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και στέγασε αρχικά το Συμβούλιο της Επικρατείας και τον Αρειο Πάγο. Μετά, περιήλθε στο υπουργείο Πολιτισμού και αφού συντηρήθηκε, εγκαταστάθηκε σε αυτό το Νομισματικό Μουσείο.


Ζωντανεύει η Σοφία Σλίμαν με ενθυμήματα της εποχής της και ένα φόρεμα του 19ου αιώνα
Η έρευνα των φοιτητών επικεντρώθηκε στην αθηναϊκή ζωή του 19ου αιώνα. Το κτήριο χρησιμοποιείται ως το καλύτερα σωζόμενο δείγμα αρχιτεκτονικής εκείνης της εποχής και ως «σκεύος» πολύτιμο της ζωής ενός σπουδαίου φιλέλληνα, λάτρη του Ομήρου, που «η φιλομάθεια και το πείσμα του τον κατέστησαν από νεαρή ηλικία επιτυχημένο επιχειρηματία και εκατομμυριούχο», όπως επισημαίνουν οι φοιτητές στα επεξηγηματικά τους κείμενα.

«Γύρω στα σαράντα του ο Σλίμαν (1822-1890) αποφάσισε να ασχοληθεί συστηματικά με την αρχαιολογία και να πραγματοποιήσει το όνειρό του, να αποδείξει ότι η Τροία υπάρχει. Με την επιμονή και την οικονομική του επιφάνεια κατόρθωσε να πάρει την άδεια για ανασκαφές από το τουρκικό κράτος και να γίνει όντως αυτός που ανακάλυψε την Τροία (αν και όχι την ομηρική όπως πίστευε). Ακολούθησαν ανασκαφές στις Μυκήνες, στον Ορχομενό, στην Τίρυνθα. Οι μέθοδοί του κατακρίθηκαν αλλά η συμβολή του στη μελέτη της ελληνικής προϊστορίας υπήρξε σημαντική».

Στο πλευρό του είχε μια Ελληνίδα σύντροφο, τη Σοφία Εγκαστρωμένου (Καστριώτη). Την παντρεύτηκε στα 47 του, ενώ εκείνη ήταν μόλις 17 ετών και απέκτησαν δύο παιδιά.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και με άλλα μάτια το Νομισματικό Μουσείο. Δεν θα σκύψουν στις βιτρίνες για να θαυμάσουν τα ασημένια αθηναϊκά δεκάδραχμα, όσο σπάνια κι αν είναι. Θα αφεθούν να απολαύσουν την οικογενειακή ατμόσφαιρα των ανθρώπων που ζούσαν εκεί πριν από εκατό χρόνια. Θα τους υποδεχθούν υπηρέτες (σε χάρτινες φιγούρες) που θα τους ξεναγήσουν στη σάλα, στο γραφείο και στα ενδότερα του σπιτιού. Οι εκπλήξεις που υπόσχονται οι φοιτητές, πολλές. Δεν μπορούμε, φυσικά, να τις αποκαλύψουμε.

* Μέχρι 30 Ιουλίου. Τρίτη-Κυριακή 8 π.μ.- 8 μ.μ. Δευτέρα 1.30 μ.- 8 μ.μ. Τηλ. 210-3643774, 210-3612519.

(από την διαδικτυακή έκδοση της ελευθεροτυπίας-www.enet.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: